Kyselinotvorné potraviny prirovnávam k ohňu. Majú vysoký obsah síry, fosforu a dusíku. Sú to hlavne potraviny obsahujúce bielkoviny (bohaté na aminokyseliny). Patria k ním všetky druhy mäsa, vajcia, obilniny, pasterizované mliečne výrobky a tepelne upravené paradajky, aby sme uviedli aspoň niektoré. Väčšina potravín obsahujúcich živočíšne bielkoviny dráždi sliznice a bunky, čo vyvoláva imunitnú reakciu. Lymfatický systém a sliznice odpovedajú hlienom a aktivitou lymfatických buniek.
Živočíšne bielkoviny vyvolávajú tvorbu hlienov v celom tele, čo vedie k upchatiu tkaniva. Čím viac ju konzumujeme, tým viac sa upchávame, až máme pľúca, dutiny, zvukovody a krk plné hlienu. Taktiež čreva sa ním zaplnia. Začnú sa množiť parazity, pribúdajú biele krvinky a tvoria sa zápaly, pretože toto všetko negatívne ovplyvňuje fungovanie tela. Väčšinou sa to vyskytuje pri konzumácií mliečnych výrobkov. Ich bielkoviny pôsobia na tkanivo ako brusivo, takže mnoho ľudí môže cítiť, ako sa im pľúca, dutiny, zvukovody a krk zahlieňujú pri pití, alebo konzumácií týchto potravín.
V dôsledku nahromadeného hlienu sa naruší funkcia príslušných tkanív, pričom hlien preniká čím ďalej, tým viac do tela. Značná časť hlienu a toxínov sa ukladá v lymfatickom systéme, v uzlinách alebo sa šíria ďalej. (V USA je rakovina lymfatického systému veľmi rozšírená). Telo sa snaží neustále odstraňovať hlien rôznymi procesmi, napríklad prechladnutím, chrípkou, bronchitídou, kýchaním a kašlaním. Konvenčná medicína považuje tieto čistiace procesy za "choroby" a pokúša sa ich zastaviť toxickými chemickými liekmi. Avšak tým ničomu nepomôže, lebo tieto lieky potláčajú vylučovanie hlienu (toxínu). Imunitný systém sa skoro oslabí, keď musí čeliť takýmto nátlakom.
Nezabúdajme, že čo z tela nevylúčime, to v ňom zostane. To nakoniec povedie k chronickým a degeneratívnym chorobám, o cystách a tumoroch nehovoriac. Mnoho ľudí je hlavne kyslé potraviny. Preto sú dnes tak rozšírené rôzne druhy zápalových, vredových a obštrukčných ochorení a samozrejme rakoviny. Vysoký obsah dusíku či fosforu v týchto potravinách nás pripravuje o vápnik a ďalšie elektrolyty, naše telo využíva tieto alkalické minerály k ochrane pred kyslými prvkami. Najlepšie by bolo, keby vaša strava obsahovala 10 -20% kyslých potravín. Alkalické potraviny by sa mali konzumovať predovšetkým na jar, v lete a na jeseň. Nezabúdajme, že protiklady sa priťahujú a vytvárajú súlad. Keď je vonku horúco potrebujeme konzumovať studenú potravu a opačne. Majme na pamäti, že homo sapiens je alkalický druh, a tak sú naše telá biologicky prispôsobené pre prevažne zásadotvornú stravu. Tieto potraviny nám dodávajú zdravie a vitalitu, zatiaľ čo kyselinotvorné prinášajú choroby a beznádej.
Voľba je na nás.
Bc. Monika Dovičáková
Zdroj: Zázračná detoxikácia - Robert S. Morse