Blog
Laboratórne vyšetrenie krvi - viete čítať výsledky

To každý z Vás pozná – idete k svojmu lekárovi na krvné testy a o par dní dostanete lístoček, na ktorom je kopec nezmyselných skratiek a čísel, väčšine ktorých nerozumiete. Na to, aby ste si vedeli aspoň približne určiť čo Vám je bez pomoci lekára, slúži nasledujúci článok.

Pri názve v zátvorke je synonymum/á ktoré, môžete nájsť v lekárskej správe, prípadne najčastejšie používané skratky, ktoré sa však môžu meniť v závislosti od laboratória, ktoré daný test vykonáva.

Leukocyty (leu)

Úlohou bielych krviniek je boj proti infekcii, parazitom, tvorba protilátok, a iné. Ich zvýšená hodnota preto najčastejšie signalizuje prebiehajúcu infekciu alebo zápal. Na presnejšie určenie príčiny zvýšenia je však potrebné urobiť ďalšie testy, ktoré nám povedia aký je pomer jednotlivých druhov bielych. Znížené hodnoty znamenajú nedostatočnosť imunitného systému a často môžu mať vážne príčiny, na zistenie ktorých sú potrebné ďalšie testy.

Hemoglobín (Hb, HGB)

Hemoglobín je látka zodpovedná za prenos kyslíka, taktiež sa podieľa na udržiavaní acidobázickej rovnováhy krvi a je to aj látka, ktorá spôsobuje, že krv je červená. Väčšinou platí, že čím viac, tým lepšie. Ale pozor! Príliš zvýšené hodnoty môžu znamenať dehydratáciu, chronickú obštrukčnú chorobu pľúc, prípadne vrodené a získané poruchy srdca. Znížene hodnoty signalizujú cirhózu pečene, tehotenstvo, nádory, nedostatočnosť obličiek, skryté krvácanie, hyperhydratáciu, hypertyreózu,... Najčastejšie však ide o jednoduchú chudokrvnosť, ktorá môže mať množstvo príčin (napr. deficit železa). Erytrocyty (Ery, RBC)

Známe červené krvinky, bunky bez jadra, ktoré sú plné hemoglobínu. Funkciou je prenos kyslíka a udržiavanie acidobázickej rovnováhy. Zvýšené hodnoty signalizujú pobyt vo vysokej nadmorskej výške, zvýšenú hladinu erytropoetínu, dehydratáciu, niektoré poruchy obličiek, srdca a pľúc... Znížená hladina je znakom o chudokrvnosti, tehotenstva, krvácania, niektorých onkologických ochorení, fajčenia, a mnoho iných.

Hematokryt (Htk, HCT)

Určuje objemový podiel červených krviniek v krvi (ak si ho vynásobíte číslom 100, získate číslo, ktoré hovorí o tom koľko percent vašej krvi tvoria červené krvinky). Zvýšené hodnoty: hnačka, dehydratácia, vrodené choroby srdca, popáleniny, šok, život vo vysokej nadmorskej výške. Znížené hodnoty: chudokrvnosť, artritída, cirhóza pečene, hypertyreóza, krvácanie, tehotenstvo, zlyhávanie kostnej drene, niektoré nádory.

Trombocyty (Tr, PLT)

Úlohou krvných doštičiek v organizme je účasť pri zrážaní krvi a zastavení krvácania, majú vplyv na správnu funkciu endotelu (vnútornej vrstvy) ciev, podieľajú sa na zápalovej reakcii. Zvýšené hodnoty: deficit železa, operácie, vysokohorské prostredie, úrazy, nádory, tehotenstvo. Znížené hodnoty: splenpmegália, cirhóza pečene, AIDS, hemolytickouremický syndróm, zlyhania kostnej drene, alkoholizmus, diseminovaná intravaskulárna koagulopatia...

Glukóza

Centrálna látka metabolizmu sacharidov. Je hlavným rýchlym zdrojom energie. Zvýšené hodnoty: diabetes (cukrovka), akromegália, hypertyreóza, infarkt myokardu, náhla cievna mozgová príhoda, niektoré nádory hypofýzy a pankreasu, nedodrzanie hladovky pred odberom – treba ísť nalačno piť iba vodu. Znížená hodnota: Galaktozémia, glykogenózy, hladovania, zvýšená hodnota inzulínu, adrenalínu, hypotyreóza, intolerancia fruktózy, nadmerná fyzická námaha (pred odberom), intoxikácia alkoholom pred odberom.

Cholesterol

Je to látka s dvoma tvárami, na jednej strane je nevyhnutný pre produkciu a správnu funkciu bunkových membrán, syntézu steroidných hormónov, žlčových kyselín, no na strane druhej je hlavným faktorom poškodenia ciev (ateroskleróza), zvyšuje riziko infarktu myokardu, mozgových príhod. Existuje nepriama úmera medzi hladinou cholesterolu a dĺžkou života. Všeobecne platí, že čím nižší cholesterol tým lepšie, to znamená, že ak aj ste v norme je lepšie hladinu cholesterolu ešte znížiť, najlepšie obmedzením jeho príjmu, pripadne užívaním liekov, ktoré hladinu cholesterolu znižujú! Na hladinu cholesterolu majú významný vplyv aj mužské pohlavné hormóny a ich deriváty (aj keď existujú rozporuplné, štúdie o vplyve steroidov na samotne poškodenie ciev, je faktom, že anabolické steroidy zvyšujú hladinu cholesterolu). Na presnejšie určenie stavu našich ciev slúži stanovenie pomeru medzi HDL a LDL cholesterolu.

Kreatinín v sére

Je to produkt svalového metabolizmu vylučovaný kompletne obličkami. Je to dôležitý parameter na určovanie filtrácie v obličkách. Jeho hodnoty sa však počas dňa relatívne dosť menia (až 20%) a preto na definitívne stanovenie sú potrebné opakované merania. Zvýšené hodnoty: poruchy funkcie obličiek, diabetes, dialýza, popáleniny, svalové úrazy hypertyreóza, katabolické stavy, často je to však len neškodný dôsledok nadmerného príjmu mäsa. Znížené hodnoty: svalová dystrofia a myasthenia gravis (nám to nehrozí), tehotenstvo,...

Bilirubín – celkový (Bil)

Je produkovaný v pečeni a je koncovým produktom odbúravania hemoglobínu zo zaniknutých erytrocytov (životnosť erytrocytu je cca 120 dni, to znamená, že sa nám obnovujú 3-krát do roka). Na presnejšie určenie diagnózy treba zistiť pomer konjugovaného a voľného bilirbínu aby sme zistili či je problém v nadmernej tvorbe (odumieranie erytrocytov) alebo v neschopnosti pečene konjugovať bilirubín, pripadne je prekážka ne ceste pečeň - žlčové cesty - črevo. Zvýšené hodnoty: niektoré anémie, cirhóza pečene, steatóza pečene, hepatitída, hemolytické choroby, poškodenie tkaniva pečene, reakcia na transfúziu, žlčové kamene, nadory v oblasti žlčovodov a pečene, vnútorné krvácanie. Znížené hodnoty: niektoré anémie.

„Pečeňové testy“

Táto časť bude pre mnoho ľudí, ktorý sa neuspokojili s produkciou 7 mg testosterónu denne a rozhodli sa ju trochu zvýšiť, asi najzaujímavejšia! Pod pečeňovými testami rozumieme vyšetrenie enzýmov, ktoré sa za normálnych okolností nachádzajú v hepatocytoch (čo sú pečeňové bunky) a do krvi sa dostáva len malá časť z poškodených buniek. Ak je však poškodenie masívnejšie, tak sa do krvi dostane aj viacej týchto enzýmov a odrazí sa to vo výsledkoch a ich hladina je úmerná veľkosti poškodenie. Ak si pri týchto enzýmoch nájdeme zvýšené hodnoty nemusí to nutne znamenať poškodenie pečene, pretože dotyčné enzýmy sa nachádzajú aj v iných tkanivách (z ktorých sa vyplavujú tiež pri poškodení).

AST (aspartátaminotransferáza, SGOT, GOT – glutamooxáloctová transamináza)

Vyskytuje sa v srdci, pečeni, kostrovom svalstve, mozgu, pankrease. Zvýšené hodnoty: poruchy pečene, hepatitída, infarkt myokardu, infekčná mononukleóza, myokarditída, nádory pečene, pankreatitída, popáleniny, zlyhávanie srdca, úrazy a poškodenie kostrového svalstva.

ALP (alkalická fosfatáza)

Nachádza sa v kostiach, pečeni, čreve, obličkách, leukocytoch, placente, v mliečnej žľaze pri laktácii, vo všetkých bunkách čo sa rýchlo delia (aj nádorové). Zvýšené hodnoty: poruchy pečene, artritída, hypertyreóza, mononukleóza, hepatitída, choroby skeletálneho systému, nádory!

GMD (glutamátdehydrogenáza, GD, GDH, GLD, GLDH, GMD, GMHD)

Je to najšpecifickejší zo všetkých enzýmov bežne stanovovaných pri pečeňových testoch. Nachádza sa aj v iných tkanivách ale len v malom množstve (na rozdiel od GMT, ALP alebo AST) teda zvýšené hladiny sú z veľkou pravdepodobnosťou v súvislosti z poškodením pečene.

GMT (gama-gluamyltransfezáza, GGTP)

Miesto vyskytu: najmä pečeň, obličky, pankreas, črevá, prostata... Pri zvýšenej ALP možno rozoznať či ide o poruchy kostí alebo pečene (u porúch kostí nebude GMT zvýšená). Zvyšené hodnoty: poškodenie pečene, pankreasu, nádory, mononukleóza, hypertyreóza, hyperlipidémia,...

ALT (alanínaminotransferáza, SGPT, GPT)

Nájdeme ju v hlavne v pečeni, pankrease, menej v kostrovom svalstve, srdci, obličkách, slúži nám na rozlíšenie poškodenia srdcového svalu a pečene (zvýšená bude hlavne pri poškodení pečene).

Článok slúži len na priebežné a informatívne zhodnotenie zdravotného stavu. Nepodnikajte žiadne kroky na základe informácii z článku bez vedomia Vášho lekára! Uvádzané sú len najčastejšie možné diagnózy a príčiny, presnú diagnózu a závažnosť stavu určí jedine lekár.

30.01.2012 00:00
Vyhľadávanie:
Prihlásenie:
Táto stránka je stránkou nezávislého distribútora. Stránka používa materiály z oficiálnej webovej stránky Coral Club
Powered by: Ultracode CMS