Blog
Legenda vitamínov a minerálov

VITAMÍNY

Vitamín A
zdravé kosti, zuby, zrak, vznik spermií, vývoj placenty a plodu, produkcia testosterónu, chráni tráviaci trakt, dýchacie orgány a slinné žľazy.
Výskyt v potravinách : pečienka, mlieko, mliečne výrobky, makrela, mrkva, brokolica, melón, šalát, špenát, marhuľa.
Príznaky pri nedostatku : poruchy rastu a dozrievanie epitelových tkanív, kože, žliaz, poruchy slizníc, poruchy vzniku spermií a rozmnožovania, narušený rast kostí, anémia (chudokrvnosť), malformácia plodu (poruchy sluchového ústrojenstva, zažívacieho a močopohlavného systému).
Príznaky pri nadbytku : chronický výskyt nevoľnosti, zvracanie, bolesti hlavy, sčervenanie kože, vysúchanie kože a slizníc, strata vlasov.

Vitamín B1 (Thiamín)
Nedostatok sa prejavuje pocitom únavy, vystresovanosťou, nechutenstvom a zápchou. Ak pretrváva dlhodobý, alebo úplný nedostatok vitamínu B1 v organizme, prejaví sa neho absencia nervovou chorobou beri-beri.
Thiamín je silný antioxidant, využíva sa okrem iného aj na spomalenie starnutia mozgu a celkovo celého organizmu.
Nachádza sa v malom množstve v rastlinných aj v živočíšnych potravinách najmä však v obilninách, v pšeničných klíčkoch, v strukovinách, v kvasniciach, v paradajkách, vo vnútornostiach a v morských rybách.

Vitamín B2 (Riboflavín)
Nedostatok spôsobuje chorobné zmeny slizníc hltanu a hrtanu, chudokrvnosť, krehkosť nechtov, ochorenia očnej sietnice, alebo časté trhlinky ústnych kútikov.
Nachádza sa najmä v kvasniciach, vo vajciach, v pečeni, v mlieku, v syroch, v červenom mäse, v zelenine, v lipovom kvete, v obilných klíčkoch, v pšenici a v mandliach.

Vitamín B3 (Niacín, Vitamín PP)
Aktívne znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím prispieva k prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Zúčastňuje pri získavaní energie počas metabolických premien sacharidov, tukov a bielkovín. Je dôležitý pre vývoj a rast organizmu. V kozmetickom priemysle sa využíva na liečbu akné.
Mierny nedostatok sa prejavuje nespavosťou, stratou chute do jedla, bolestivosťou jazyka a sliznice ústnej dutiny. Choroba z nedostatku vitamínu B3 sa nazýva pelagra, u nás sa už nevyskytuje.
Nachádza sa najmä v kuracej pečeni, v tuniakovi, v morčacom mäse, v listovej zelenine, v mrkve, v strukovinách (fazuľa, hrach, šošovica), v celozrnnej múke, v pšeničných klíčkoch, v semienkach, v orechoch, v ďatliach a vo figách.

Vitamín B5 (Kyselina pantoténová)
Zohráva veľmi dôležitú úlohu v metabolických procesoch organizmu. Podieľa sa na stavbe a odbúravaní buniek a tkanív v tele. Je potrebný na syntézu cholesterolu, žlčovej kyseliny, provitamínu D a niektorých hormónov. Významne sa podieľa na tvorbe protilátok, stimuluje obnovu kožných buniek, upokojuje pokožku, zabraňuje jej podráždeniu, zápalom a začervenaniu, hydratuje a regeneruje narušené a poškodené vlasy. Napomáha pri liečení ochorení dýchacích ciest, pri astme, pri alergiách, pri pocitoch úzkosti a pri rôznych infekciách.
Nachádza sa vo vajciach, v rybách (losos), v mlieku a mliečnych výrobkoch, v cereáliách, v celozrnnom pečive, v hlúbovej zelenine (kel, kapusta).

Vitamín B6 (Pyridoxín)
Preventívne pôsobí pri liečbe nervových, reumatických ochorení a predmenštruačného syndrómu. Normalizuje bolesti a kŕče maternice počas menštruácie.
Nachádza sa v kvasniciach, v sóji, v orechoch, v pšeničných klíčkoch, vo vnútornostiach a v hydinovej pečeni.

Vitamín B7 (Biotín)
V kombinácií s chrómom zlepšuje krvný cukor a zároveň sa podieľa na výrobe energie. Ozdravujúco pôsobí na nezdravé a vypadávajúce vlasy, spevňuje oslabnuté a krehké nechty, napomáha pri liečbe akné a ekzémov.
Nachádza sa najmä v kvasniciach, v pečeni, v sardinkách, v losose, vo vaječných žĺtkoch, v mrkve, v banánoch a v karfiole.

Vitamín B9 (kyselina listová)
Je veľmi dôležitá pre správny vývoj a optimálnu funkciu nervového systému v embryonálnom štádiu vývoja plodu. Podieľa sa na všetkých rastových a vývojových procesoch v organizme. Závažný je nedostatok kyseliny listovej u žien v reprodukčnom veku, alebo priamo u tehotných, môže spôsobiť predčasné narodenie dieťaťa, alebo potrat. Dôležitú úlohu zohráva pri tvorbe krvi a antisklerotických látok v organizme. Posilňuje nervovú sústavu a tým zlepšuje psychické zdravie človeka.
Nachádza sa najmä v zelenom hrášku, v mladej cibuľke, v kapuste, v karfiole, v kvasniciach, v nelúpanej ryži, v hovädzích obličkách a pečeni.

Vitamín B12 (kyanokobalamín)
Dôležitý pre metabolizmus, nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému, pôsobí na bunkový rast, nevyhnutný pre črevný trakt, kostnú dreň a rastové hormóny.
Príznaky pri nedostatku: poruchy rastu, perniciózna anémia, porucha metabolizmu sacharidov, degenerácia nervov a kostnej drene.
Výskyt v potravinách: vajcia, červené mäso, hydina, mlieko, mliečne výrobky, pečienka, ľadviny, ryby, kvasená kapusta, pivo.

Kyselina benzolová (Bx)
Patrí do skupiny B komplex vitamínov, aj keď nie je priamo považovaný za vitamín. Používa sa pri výrobe pleťovej kozmetiky, ochranných gélov a krémov na pery a taktiež ochrannej pleťovej kozmetiky proti slnečnému žiareniu.
Nachádza sa najmä v listovej zelenine.

Vitamín C
Potrebný pre normálnu funkciu všetkých orgánov, kostí, zubov, posilnenie imunity, zvyšuje odolnosť proti infekciám, posilňuje účinnosť bielych krviniek, vhodný počas nádchy a chrípky.
Príznaky pri nedostatku: zápal ďasien a podnebia, uvoľňovanie a vypadávanie zubov, opuchy veľkých kĺbov, únava, vyčerpanosť, oslabenie imunitného systému.
Výskyt v potravinách: citrusové ovocie, čerešňa acerola, rakytník rešetliakový.

Vitamín E
Zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému, najdôležitejší antioxidant v tele, vplyv na obranyschopnosť, podporuje telo normálne odpovedať na stres, stimuluje normálny vývoj a primerané napätie (tonus) kostrového svalstva, srdcového svalu, potrebný pre normálne trávenie a metabolizmus.
Príznaky nedostatku: poruchy fungovania svalov (svalová slabosť), nervového systému, mozgu, kardiovaskulárneho systému, postihnutie červených krviniek (anémia), zvýšenie peroxidácie tukov v pečeni.
Výskyt v potravinách: rastlinné oleje, orechy, celozrné produkty a listová zelenina, kapusta, špenát, mandle.

Vitamín F
Telo si ho nevie samé vytvoriť, ovplyvňuje našu energiu, stav vlasov, kože a nechtov, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje kôrnateniu ciev, ochraňuje pečeň, chráni pred vysokým krvným tlakom a nadváhou, podporuje imunitný systém, zabraňuje vzniku krvných zrazenín, chráni organizmus pred ochoreniami srdca a mozgovou mŕtvicou, pôsobí priaznivo na funkciu prostaty.
Príznaky pri nedostatku: bolesti hlavy, zníženie krvného tlaku, poruchy metabolizmu, kožné problémy.
Príznaky pri nadbytku: priberanie na váhe, kožné ekzémy, akné.
Výskyt v potravinách: rastlinný olej, vlašské orechy, slnečnica, tekvica, sója, mandle, obilné klíčky, avokádo).

Vitamín K
Mineralizácia kostí, zrážanie krvi, bunečný rast, metabolizmus bielkovín, regenerácia kostí, vstrebávanie vápnika, pomáha pri trombóze vencovitých ciev, podporuje správnu funkciu pečene, pôsobí preventívne voči infekciám u detí, pôsobí preventívne proti zhubným nádorom, podporuje dlhovekosť.
Príznaky pri nedostatku: znížená zrážanlivosť krvy, krvácanie z nosa, pokles počtu krvných dostičiek.
Príznaky pri nadbytku: potenie, horúčka, alergické kožné reakcie.
Výskyt v potravinách: kel, špenát, zelený šalát, kapusta, kyslá kapusta, petržlen, brokolica, ovos, raž, pšenica, sójové bôby, fazuľa, zelený čaj, pŕhľava, vajcia.

Vitamín P (permeabilný vitamín)
Je pomenovanie skupiny bioflavonoidov, rozpustných vo vode a odvodených od flavónových farbív. Najdôležitejšie sú citrín, hesperidín a rutín. Spolu s vitamínom C majú väčší účinok, ako každý z vitamínov samostatne. Ľudský organizmus si ich nevie vyrobiť, preto sú považované za vitamíny. Na organizmus majú veľmi výrazný účinok. Aj keď sa telo bez nich zaobíde, pri mnohých chorobných stavoch dokážu pomôcť - pri liečbe aj pri prevencii. Vitamín P: sa tiež nazýva faktorom kapilárnej permeability (priepustnosti) – P. Medzi hlavné deaktivátory Vitamínu P (bioflavonoidov) patrí teplo – var a svetlo. Jeho nedostatok pociťujú hlavne fajčiari, ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu, ľudia užívajúci často acylpyrín a lieky na spanie. Faktický nedostatok sa u človeka biologicky neprejavuje. Vitamín P je rozpustný vo vode, takže nadbytok sa bez využitia vylúči močom.

Vitamín PP
ktorý je novšie nazývaný ako vitamín B3 či niacín, zaraďujeme medzi vitamíny skupiny B. Táto látka je nevyhnutná pri tvorbe energie v bunkách. Rovnako má význam pri nervovej, srdcovej a svalovej činnosti. Vitamín B3 podporuje metabolizmus proteínov i sacharidov. Taktiež pozitívne vplýva na zdravie pokožky i správnu funkciu tráviaceho systému a mozgu. Jeho prítomnosť v organizme podporuje stabilnú hladinu cholesterolu.

AMINOKYSELINY
Delenie aminokyselín

Každá aminokyselina zohráva v tele dôležité úlohy a väčšina esenciálnych aminokyselín pomáha rastu, výžive a regenerácii svalov a tkanív po cvičení a pri úrazoch.

Histidín
môže liečiť choroby ako reumatídna artritída, HIV, AIDS a autoimunitné ochorenia. Ovplyvňuje nervy a nervové vlákna, podporuje trávenie, libido, napomáha detoxikácii, atď.

Izoleucín
je potrebný pri tvorbe hemoglobínu, regulácii krvného cukru a hypoglykémii. Zvyšuje energiu a vytrvalosť.

Leucín
zvyšuje svalovú hmotu a pomáha regenerácii svalov po cvičení. Ovplyvňuje funkciu mozgu, reguluje krvný cukor a dodáva energiu, ak telo nie je v strese.

Lyzín
ovplyvňuje tvorbu hormónov, protilátok, enzýmov a vstrebávanie vápnika. Lieči herpes, pomáha pri problémoch s plodnosťou, udržuje hladinu dusíka a znižuje trigliceridy. Pomáha pri koncentrácii, budovaní svalov a regenerácií zo športových úrazov a popálenín. Je potrebný pre rast a vývin detí.

Metionín
pomáha pri tvorbe síry, teda podporuje metabolizmus. Ovplyvňuje syntézu hemoglobínu a glutatiónu, ktoré ničia voľné radikály.

Fenylalanín
ovplyvňuje centrálnu a periférnu nervovú sústavu.

Treonín
je potrebný na tvorbu iných aminokyselín, ktoré pomáhajú tvoriť kolagén a na tvorbu protilátok.

Tryptofán
pomáha regulovať náladu a spánok.

Valín
je potrebný pre svaly a tkanivá a môže napomáhať liečbe pečene a žlčníka.

Arginín
vplýva na zdravie cievneho systému, na mentálne aj fyzické schopnosti, ovplyvňuje mužskú potenciu, znižuje krvný tlak a pomáha proti chrípke. Toto sú hlavné úlohy aminokyselín, ale nie jediné. Každá aminokyselina skrýva ešte väčšie množstvo pozitívnych účinkov na zdravie človeka.

BIELKOVINY V POTRAVINÁCH
Bielkoviny v potravinách

Vyhľadávanie:
Prihlásenie:
Táto stránka je stránkou nezávislého distribútora. Stránka používa materiály z oficiálnej webovej stránky Coral Club
Powered by: Ultracode CMS