Blog
Magnézium - horčík v potravinách

Magnézium, čiže horčík, je minerálna látka, ktorá je pre ľudský organizmus veľmi potrebná a dôležitá. Človek by mal denne prijať okolo 300 mg magnézia. Od tejto látky totiž závisí viac ako tristo chemických reakcií v organizme. Je nenahraditeľný pre niektoré bunky a iniciuje činnosť enzýmov. Potrebujú ho všetky svaly, ktoré pracujú v režime naťahovania a zmršťovania. Spoločne s vápnikom pôsobí pri regulácii srdcového tepu. Pomáha udržiavať v dobrom stave zuby a kosti. Magnézium pomáha organizmu zotaviť sa pri strese, únave a vyčerpanosti, zlepšuje schopnosť sústrediť sa a prispieva k osvieženiu. Potrebné množstvo by mal človek dostávať predovšetkým v potrave.

Najbohatšie zdroje: pšeničné klíčky a otruby, ovsené vločky, sušené pivovarské kvasnice, mak, kakao, fazuľa, hrach, šošovica, suchá fazuľa, sója, pistácie, orechy kešu, mandle, para orechy, arašidy, proso, syry šípky.

V menšej miere: celozrnná pšeničná múka, celozrnná ryža, krúpy, lieskové orechy, vlašské orechy, kukurica, špenát, pažítka, petržlen kapusta, čučoriedky, maliny, figy, banány, datle, slivky.

Obsah magnézia na 100 g

  • Otruby 520 mg
  • Pšeničné klíčky 300 mg
  • Ovsené vločky 300 mg
  • Proso 162 mg
  • Suchá fazuľa 170 mg
  • Cícer 160 mg
  • Ryža, jačmeň 90 - 110 mg
  • Suchý hrach, šošovica 80 - 110 mg
  • Sójové bôby 65 mg
  • Špenát 59 mg
  • Kaleráb a kukurica 47 mg
  • Banán 42 mg
  • Pšenica 32 - 47 mg
  • Černice 30 mg
  • Jačmenné krúpy 20 mg
27.01.2012 00:00
Vyhľadávanie:
Prihlásenie:
Táto stránka je stránkou nezávislého distribútora. Stránka používa materiály z oficiálnej webovej stránky Coral Club
Powered by: Ultracode CMS