Blog
Manažér farmaceutickej firmy - Bol som sviňa

Ukážka z knihy Nežiadúci účinok: Smrť, ktorá varuje pred nebezpečenstvom liekov a firiem, ktoré ich vyrábajú.

Autor John Virapen vie, o čom hovorí: sám bol 35 rokov vysokým manažérom veľkej medzinárodnej farmaceutickej firmy. Vo svojej knihe otvorene opisuje cesty, akými sa k ľuďom dostávajú lieky, ktoré nielenže neliečia, ale vyložene škodia a môžu dokonca spôsobiť smrť - presne tak, ako je to uvedené v názve.

Ide o peniaze!

John Virapen píše: Pokiaľ ide o sortiment výrobkov, raz išlo o zázračnú tabletku proti artritíde, inokedy o podvod s ľudským inzulínom, ale aj o omladzovacie kúry (rastové hormóny) a nakoniec o novú radu tabliet na psychické poruchy (SSRI), o ktorých sa nesprávne hovorí aj ako o látkach na zlepšenie nálady. Tieto lieky sú však všetko iné, len nie prostriedky na zlepšenie nálady. Doženú človeka k samovražde alebo k vražde. Tieto nebezpečné látky však nie sú určené na liečenie zriedkavých chorôb, naopak. Jeden jediný liek z tejto liekovej skupiny dokáže vygenerovať obrat až niekoľko miliárd eur. Za rok! Každučký rok!

Zvláštny marketing a korupcia

Pre tieto nebezpečné a rozšírené produkty som vymýšľal a viedol marketingové kampane. Marketing pritom zahŕňa celú škálu krokov, od drahých maličkostí pre lekára cez zájazdy pre tvorcov verejnej mienky, cez finančné prostriedky na kúpené články uverejnené vo vedeckých odborných časopisoch, cez prípravu a realizáciu vedeckých kongresov až po návštevu nevestincov pre manažérov vyžadujúcich mimoriadnu starostlivosť. Do môjho smutného repertoáru patrilo v neposlednom rade aj podplácanie úradov. Jeden takýto prípad ma mimoriadne rozrušil. Mal totiž nezvyčajné dôsledky. Išlo o podplatenie nezávislého znalca pracujúceho pre zdravotnícky úrad. Skutočnosť, že som ochotne spolupracoval, je dnes pre mňa ťaživým bremenom. Strachom prepotené pyžamá ma ženú k poznávaniu seba samého. Bol som sviňa. Podporoval som schválenie liekov, o ktorých som však vedel, že ľuďom škodí.

Ide o deti!

Teraz mám 64 rokov a žijem v Nemecku, vo Švábsku. Som ženatý a mám malého syna. Je pre mňa tou najdrahšou bytosťou na svete. A farmaceutický priemysel neustále hľadá nové, lukratívne trhy. Začína sa zameriavať na deti. Bojím sa. Nie svojich bývalých šéfov, aj keď viem, že iní, ktorí si ako ja pustili pusu na špacír, tým ohrozili vlastný život. Farmaceutická lobby je veľmi mocná. Votrie sa do priazne politikov a sudcov a vydiera celú vládu. Vyhráža stiahnutím investícií alebo zrušením pobočiek, teda znížením počtu pracovných miest, a predstavitelia štátu okamžite krotnú. Padli už aj posledné zábrany. Vplyv farmaceutického priemyslu nie je veľmi na očiach.

Môže taká kniha vyjsť?

Asi pred rokom som telefonoval s lektorkou známeho nemeckého vydavateľstva zameraného na vedecké publikácie.Prejavila veľký záujem o môj príbeh, o túto knihu. Musí to vyjsť na svetlo božie, tvrdila, treba o tom konečne informovať verejnosť! Nadšením priamo horela. Povedal som: "Dobre, tak tú knihu vydajte."Srdečne sa rozosmiala a hovorí: "Nemožné, veď vydavateľstvo žije práve z reklamy farmaceutických spoločností. Vydávame štandardné diela týkajúce sa lekárskej praxe. "Keby však niekto niekedy túto knihu vydal, požiadala ma tá dáma o to, aby som jej potom bezpodmienečne zaslal na jej súkromnú adresu jeden exemplár. Túžila byť jednou z prvých, komu sa kniha dostane do rúk a bude mať možnosť si ju prečítať.

Ako mafia

Istého muža, volal sa Alfredo Pequito, za zverejnenie nepríjemných informácií o farmaceutickom priemysle prepadli a dobodali nožom. Lekári mu museli ošetriť 70 bodných rán. Tento prípad sa nestal, ako by ste sa snáď mohli domnievať, v niektorej z krajín tretieho sveta alebo v Los Angeles, a nestal sa ani v minulých storočiach, za čias Divokého západu. Nie, zaútočili na neho medzi nami, dnes, v civilizovanom svete, a to aj napriek silnej osobnej ochranke. Uvedený muž pracoval v Portugalsku pre nemecký koncern BAYER ako obchodný zástupca, teda na rovnakom stupni hierarchie, na akom som asi pred tridsiatimi rokmi začínal. Patril k ľuďom, ktorí neustále behajú za lekármi a ponúkajú im zadarmo vzorky, bonboniéry alebo niečo viac.

Moja minulosť a synova budúcnosť

Takéto prípady mi nenaháňajú strach. Nie. Bojím sa však, že by sa z môjho syna mohol stať človek, akého farmaceutický priemysel miluje: ochotný pojedač tabletiek a liekov na vymyslené aj vsugerované choroby. Cena je all inclusive - zahŕňa aj smrteľné nežiaduce účinky. Farmaceutický priemysel mení zmýšľanie človeka budúcich generácií.

Kniha Johna Virapena: Nežiadúci účinok: Smrť môžete získať na adrese www.slovartprint.sk , ďalej www.martinus.sk alebo www.kdbohemia.cz

09.01.2012 00:00
Vyhľadávanie:
Prihlásenie:
Táto stránka je stránkou nezávislého distribútora. Stránka používa materiály z oficiálnej webovej stránky Coral Club
Powered by: Ultracode CMS