Blog
Nedostatok spánku škodí srdcu aj postave

Okrádate sa pravidelne o spánok? Robíte chybu a škodíte svojmu zdraviu. Podľa štúdie lekárov totiž tým, čo spia denne menej ako osem hodín, hrozia výpadky pamäti, priberanie na váhe a po čase aj ochorenia srdca. Nedostatok spánku však spôsobuje aj ďalšie zdravotné problémy. Ľuďom, ktorým stačí málo spánku, nie je čo závidieť. Ranné vtáčatá, noční vtáci toho možno za 24 hodín viac stihnú, ale tým, že sa okrádajú o spánok, podstupujú viaceré zdravotné riziká. Americkí lekári zistili, že po osemnástich hodinách bez spánku človek reaguje rovnako ako človek ktorý má v sebe 0,8 promile alkoholu, čo zodpovedá asi tak dvom pohárom vína. Čo sa týka zdravotných problémov, tých spôsobuje nedostatok spánku naozaj dosť.

Nachladnutie a choroby srdca

Podľa vedcov z Carnegie Mellon University V USA ľuďom, ktorí denne spia menej ako sedem hodín, hrozí až trojnásobne vyššie riziko nachladnutia ako ľuďom, ktorí spia denne osem a viac hodín. Nedostatok spánku podľa lekárov poškodzuje imunitný systém a znižuje schopnosť organizmu bojovať s vírusmi spôsobujúcimi nádchu alebo chrípku. Ďalší americký výskum uverejnený v odbornom časopise Archives of Internal Medicine zase ukázal, že ľudia, ktorí spia denne sedem a viac hodín, rokmi lepšie čelia srdcovým chorobám. Nestačí však, aby bol spánok dostatočne dlhý, musí byť aj kvalitný.

Keď pribúdajú kilogramy

Až štvrtina dospelých ľudí priznáva, že deň po tom, čo málo spali, jedia viac ako obvykle. Spánkový deficit núti mozog uvoľňovať stresový hormón kortizol, ktorý napomáha rast tukových tkanív v oblasti brucha. Ľudia, ktorí spia len okolo päť hodí denne, majú v organizme o 15 percent menej leptínu (hormón potlačujúci chuť na jedlo) a o 15 percent viac grelinu (zvyšuje hlad) ako tí, čo spia denne osem hodín. Pokiaľ teda málo spíte, kilogramy navyše pribúdajú aj vašou zásluhou.

Na hodine nezáleží

Pokiaľ pravidelne spíte menej ako osem hodín denne, váš reakčný čas sa bude postupne zhoršovať. Americkí lekári prišli na to, že keď niekoľko nocí za sebou prespíte osem hodín a ďalšie si doprajete menej ako šesť hodín, v krvi sa vám zvýši hladina proteínov, ktoré môžu privolať srdcové a iné chronické choroby. Doktorka Soňa Nevšíková z Českej spoločnosti pre výskum spánku a spánkovú medicínu pre médiá uviedla, že pri dlhodobom nedostatku spánku dochádza v tele k určitým metabolickým a hormonálnym zmenám. Znižuje sa odolnosť človeka voči infekciám, môže prechodne stúpať krvný tlak, kolíše nálada a klesá sústredenosť.

Žúry do rána a prespané dni majú čaro počas vysokoškolského štúdia, pri bežnom živote sa takto fungovať ale dlhodobo nedá. Nepravidelný spánok organizmus oslabuje a rozhodne nič nenapravíte, ak po niekoľkých dňoch bez spánku prespíte víkend. Krátkodobý spánkový dlh vyrovnať možno, ale nič netreba preháňať. Ak vám chýba šesť hodín spánku, stačí ak navyše dospíte dve. Nálada a koncentrácia sa vrátia do normálneho stavu.

Nedostatok spánku prináša aj iné riziká. Ľudia, ktorí spia denne menej ako šesť hodín, podľa experimentu kanadských vedcov vraj nedokážu dobre zanalyzovať svoje pocity a z únavy robia chyby. Pokiaľ sa budete štrnásť dní okrádať o spánok, vaše výsledky sa budú rovnať tomu, čo by ste dokázali, ak by ste nespali v kuse dva dni. Nespať sa teda neoplatí, lebo z únavy sa robia chyby.

Budíkový stres

Veľmi si ku kvalitnému spánku nepomôžete ani vtedy, ak ráno budete pravidelne posúvať budík. Pri prerušovanom spánku totiž neprejdete všetkými fázami, a teda si neoddýchnete. Pokiaľ nespíte aspoň 10 minút v kuse, účinok spánku je nulový. Budíka sa však nevzdávajte, pokiaľ idete včas spať, pomôže vám nebudiť sa stále dokola v strese, či ste nezaspali. Jeho zvonenie vám povie, že je čas vstávať a vy ste spali toľko, koľko ste potrebovali.

Popoludňajší spánok

Poobedňajšia siesta pomáha, ale môže aj škodiť. Krátky oddych povzbudí, nemôže však trvať dlhšie ako polhodinu. Pokiaľ si totiž doprajete viac, upadnete do hlbokého spánku. Keď vás niekto zobudí, môžete si pripadať slabšie a omámene. Omámenosť môže trvať dvadsať minút, ale aj hodinu. Navyše sa vám bude večer ťažko zaspávať. Dvadsať minút spánku poobede má však priaznivý vplyv na regeneráciu telesných aj duševných funkcií.

Aj veľa spánku škodí

Nedostatok spánku môže spôsobiť predčasnú smrť. Britskí a talianski vedci varujú pred nedostatkom, ale aj prebytkom spánku. Z ich výskumov vyplýva, že ľudia, ktorí spia menej ako šesť hodín denne, majú v horizonte 25 rokov o dvanásť percent väčšiu úmrtnosť. Lekári a vedci však tiež zistili, že spánok dlhší ako deväť hodín denne a predčasná smrť spolu takisto súvisia.

Predpokladajú, že nadmerné množstvo spánku môže byť spôsobené chorobami, ktoré sú potom skutočnou príčinou smrti. Štúdia uverejnená v odbornom magazíne o spánku tvrdí, že nadmerný spánok býva väčšinou spojený s chorobou. Keď človek potrebuje spať viac ako desať hodín, môže byť chorý. Ak teda prespíte pol dňa, tiež nemáte vyhraté.

Pozor však, štúdia sa netýka ľudí, ktorí ponocujú občas. Organizmus je stavaný na prechodný nedostatok spánku a dokáže ho spätne kompenzovať. Ak však človek nespí pravidelne, adaptačné mechanizmy zlyhajú. V každom prípade je teda dôležité vedieť, že spánok sa klamať neoplatí.

Coral Club Vám odporúča:

  • produkt Melatonin Plus, ktorý prirodzeným spôsobom reguluje cyklus pravidelného spánku a bdenia. Pomáha odstrániť nespavosť (viac v katalógu produktov zdravia).
  • produkt Combination five. Tento prírodný produkt je zložený z ukľudňujúcich a tonizujúcich liečivých rastlín, jeho kombinácia pomáha vyrovnať sa s emocionálnym napätím, nepokojom, stresom pod vplyvom stáleho psychického napätia - manažérsky syndróm. Má upokojujúce a spazmolytické účinky pri nespavosti, depresii, úbytku síl, podráždenosti a nepokoji, bolestiach hlavy a migrénach (viac v katalógu produktov zdravia)
12.02.2012 00:00
Vyhľadávanie:
Prihlásenie:
Táto stránka je stránkou nezávislého distribútora. Stránka používa materiály z oficiálnej webovej stránky Coral Club
Powered by: Ultracode CMS