Blog
Plesne - kvasinky, vyvolávajú rôznorodé problémy

Plesne – kvasinky, vyvolávajú rôznorodé problémy:

  • Trápia vás plesňové ochorenia kože alebo nechtov?
  • Máte problémy so zažívaním?
  • Zapácha vám z úst a tvoria sa vám afty?
  • Cítite dlhodobo únavu, neviete spať alebo ste naopak celý deň ospalí?
  • Máte stuhnutú šiju, bolia vás kĺby?
  • Opakovane si liečite horné dýchacie cesty alebo sa neviete zbaviť výtokov a ženských zápalov?

Je to neuveriteľné, ale takéto rôznorodé problémy môžu mať spoločného menovateľa. Sú ním kvasinky, ktoré pri premnožení vyvolávajú celý rad chorôb.

Cukor, alkohol či stres ľahko narušia rovnováhu. Kvasinky Candida albicans sú normálnou súčasťou črevnej mikroflóry a spolu s ďalšími mikroorganizmami pomáhajú v záverečných fázach trávenia. Za normálnych okolností tvoria asi desatinu črevnej flóry, pričom sa vyskytujú predovšetkým v hrubom čreve - tenké črevo je mikroorganizmami osídlené minimálne. Kvasinky sú s ostatnými baktériami (napríklad bifidobaktériami a laktobacilmi) v rovnováhe, tá sa však môže ľahko narušiť. Antibiotiká, hormonálne zmeny, priveľa cukru v potrave, alkohol či stres krehkú rovnováhu v našom tele neraz poškodia a zapríčinia premnoženie kvasiniek.

Kvasinky osídľujú tenké črevo, dostávajú sa do krvi a sú zanášané do rôznych orgánov. Spôsobovať môžu okrem spomínaných problémov aj:

  • opakované zápaly uší a horných dýchacích ciest,
  • chronickú nádchu, alergické prejavy na koži,
  • zdurenie lymfatických uzlín či dýchavičnosť,
  • problémy s hmotnosťou,
  • bolesti svalov,
  • vypadávanie vlasov, lupiny,
  • bolestivá menštruácia,
  • migrény,
  • psychické problémy.

Liečia sa symptómy, nie príčina

Kvasinkové infekcie postihujú predovšetkým ľudí s oslabeným imunitným systémom a pacientov po dlhodobej liečbe antibiotikami. Keďže ochorenie sa z človeka na človeka prenáša iba zriedkavo, ich výskyt nesledujeme. Rizikovými skupinami predovšetkým sú pacienti dlhodobo liečení antibiotikami a imunosupresívnymi preparátmi, diabetici a dojčatá, pretože bakteriálne osídlenie tráviacich ústrojov sa vytvára až po narodení. Candidy sú dlho uznávané ako príčina lokálnych zdravotných ťažkostí, či už ide o afty, kožné ochorenia alebo vaginálne zápaly. Dodnes sa im však v lekárskych kruhoch nepripisuje väčší význam, zväčša sa liečia iba symptómy. Navyše príznaky kvasinkovej nákazy sú u dospelých také všeobecné, že ich lekár bez ďalších diagnostických vyšetrení môže iba ťažko pripísať na vrub tomuto ochoreniu. Pretrvávajúcich ťažkostí sa však chorý nezbaví, kým neodstráni ich pravú príčinu. Súčasťou liečby by mala byť prísna diéta, pri ktorej zo stravy treba vylúčiť cukry v akejkoľvek podobe.

Príznaky kandidózy:

  • neovládateľná chuť na sladké, problémy s hmotnosťou
  • hnačky alebo zápchy, nadúvanie, odgrgávanie
  • zápach z úst, biely povlak na jazyku
  • mykózy nechtov a kože, ekzémy, šupiny vo vlasoch
  • ženské zápaly, biele, syrovité výtoky, poruchy menštruácie
  • chronická nádcha, časté ochorenia horných dýchacích ciest
  • svrbenie očí, slzenie, kruhy alebo vačky pod očami
  • zvonenie a svrbenie v ušiach, zápaly ucha
  • vypadávanie vlasov, priveľmi suché alebo mastné vlasy
  • bolesti kĺbov a svalov, tras končatín
  • zdurené uzliny, opuchnutá tvár, tvorba modrín
  • nadmerné potenie, pocit únavy
  • migrény, depresie, zmeny nálad, nespavosť alebo ospalosť
  • alergie a zápaly (v dôsledku oslabenia imunitného systému)

Vyvolať premnoženie kvasiniek v organizme môže každé oslabenie imunitného systému. Kvasinky k tomu potrebujú vhodné prostredie. Stačia im tri veci - teplo, vlhko a uhľohydráty. Správnu teplotu a vlhkosť im poskytujú naše črevá, koľko im však poskytneme cukrov, je iba na nás. To je základom celej liečby. Ak kvasinkám obmedzíme zdroj energie, nebudú sa môcť nekontrolovane množiť. Množia sa rýchlo. Za optimálnych podmienok sa môže ich počet za dvadsať minút zdvojnásobiť. Rast a množenie týchto húb podporujú všetky druhy uhľohydrátov. Je úplne jedno, či jete mnoho bieleho alebo hroznového cukru. Možno vôbec nemáte radi sladké, ale jete veľa bielej múky, zemiakov a ryže. Aj tieto potraviny sú pre kvasinky dobrou živnou pôdou.

Celozrnné produkty a zelenina ich naopak pomáhajú potláčať, pretože balastné látky vytláčajú zo záhybov čriev ich "hniezda". Ak sa chcete zbaviť premnožených kvasiniek, mali by ste podstúpiť niekoľkotýždňovú diétu, počas ktorej vylúčite zo svojho jedálneho lístka uhľohydráty v akejkoľvek podobe. Vašimi nepriateľmi sú v tomto období akýkoľvek cukor (vrátane sladkého ovocia, sladených nápojov alebo džúsov), biele pečivo, cestoviny a pizza. Obmedzovať by ste mali konzumáciu ryže a zemiakov, základ stravy musí tvoriť zelenina, celozrnný chlieb a mäso. Potláčať kvasinky pomáhajú za studena lisované rastlinné oleje, vhodná je konzumácia rôznych orieškov, ktoré dodajú minerály a zaženú chuť na sladké.

Keďže kvasinkám sa darí v prekyslenom alebo prealkalizovanom prostredí, pomáhať ich tvorbe môže káva, čierny čaj a alkohol. Preto sa ich treba aspoň načas zriecť. Cukry, samozrejme, nemožno vylúčiť z potravy natrvalo, ale ich príjem by sme si sme mali strážiť aj po vymiznutí príznakov candidózy. Ak sa vrátime k zlým stravovacím návykom, kvasinky sa môžu v našom tele znovu premnožiť. Treba si dávať pozor nielen na množstvo prijatých sacharidov, ale aj nevhodné kombinácie jedál. Ovocie a jogurty by sme mali jesť iba nalačno a nemiešať ich s ničím iným. Obdobie vymierania kvasiniek trvá niekoľko dní až mesiac. Pri protikvasinkovej diéte nemožno počítať s radikálnou zmenou k lepšiemu zo dňa na deň. Problémy ustupujú postupne a dokonca môže nastať dočasné zhoršenie zdravotného stavu. Hynúce kvasinky totiž tvoria toxíny zaťažujúce organizmus, preto sa môžu počas diéty objaviť bolesti hlavy a kĺbov, alergická nádcha, svrbenie, nevoľnosť alebo únava. Nedajte sa odradiť. Keď sa odumreté mikroorganizmy z tela napokon vyplavia, budete sa cítiť oveľa lepšie. Zmierniť nepríjemné pocity pomôže: selén, ryby, kaleráb, sezam, kokos či morské riasy. Je vhodné užívať aj výživové doplnky s vitamínom C, horčíkom, kremíkom a laktobacilmi.

Nevhodné potraviny počas diéty

  • cukor, kakao, sladkosti
  • sladké ovocie (napr. banány, hrozno)
  • sladené nápoje a ovocné šťavy
  • výrobky z bielej múky (chlieb, cestoviny, pizza)
  • ryža, zemiaky, klíčky
  • káva, čierny čaj, alkohol

Vhodné potraviny

  • čerstvá, dusená alebo varená zelenina
  • mäso, najmä rybacie a hydina
  • sója, huby, morské riasy
  • kyslá kapusta
  • celozrnné pečivo a cestoviny
  • vajcia, tvaroh, jogurty
  • kyslasté ovocie (citróny, grepy, jablká, hrušky)
  • oriešky a semená, strúhaný kokos
  • aromatické a ostré korenie
  • zelený čaj, čaj lapacho, kvaliná čistá voda
  • vitamín C, selén, horčík, kremík, laktobacily
09.10.2012 00:00
Vyhľadávanie:
Prihlásenie:
Táto stránka je stránkou nezávislého distribútora. Stránka používa materiály z oficiálnej webovej stránky Coral Club
Powered by: Ultracode CMS