Blog
Sme prekyslení?

Pravidelne sa napchávame mäsom, vajíčkami, bielym pečivom či sladkosťami?

Prekysľujeme si telo. Čoskoro v ňom vybuchne sopka s chorobami. Pálenie záhy je len začiatok. V každom organizme musí byť rovnováha medzi kyselinami a zásadami, teda vyrovnané pH. Ak sa miska váh nakloní na jednu alebo druhú stranu je to zlé. Telo sa stáva liahňou chorôb. Množia sa v ňom baktérie a vírusy, vznikajú plesne a zápaly, imunitný systém a nervový systém oslabia, objavuje sa nedostatok minerálnych látok. Nerovnovážne prostredie je okrem toho živnou pôdou pre nádorové bunky a jednou z príčin civilizačných ochorení. Obyčajne prekyslenie vám môže ohroziť život .Ak je prekyslenie vysoké, organizmus si na neutralizáciu vezme vápnik z cievnej steny. Následne telo začne vytvárať cholesterol, ktorý je odolný proti kyselinám a ním zaláta cievy, čiže vytvorí aterosklerotické pláty, ktoré zužujú prietok krvi v tele.

Jedzte vyvážene

Proces trávenia môžeme ovplyvniť vhodným výberom stravy. V prvom rade by mala obsahovať taký pomer živín, na aký je prispôsobené naše trávenie. To znamená približne 80% zložených sacharidov, 10-12% tukov a 8-12% bielkovín. Nevyhnutné sú aj vitamíny a minerály. Netreba zabudnúť ani na vlákninu, ktorá potrave pomáha prechádzať tráviacim traktom, bráni jej zastaveniu, a tým narušeniu sliznice alebo pH, radia odborníci. Nebezpečné je najmä dlhodobé nesprávne zloženie stravy. Jednotlivé ústroje tráviaceho traktu vtedy nenamáhame rovnako a vzniká nerovnováha medzi kyselinami a zásadami. Ako príklad uvediem bielkoviny. Organizmus potrebuje na ich spracovanie kyseliny, ktoré sa nachádzajú v žalúdku. Keď bielkoviny jedávate často, nútite žalúdok vyrábať veľa kyselín, a tým ho preťažujeme. U niektorých sa to navonok prejavuje ako pálenie záhy. Podobne pôsobí ako aj nadbytok tukov a rafinovaného cukru.

Nie je cukor ako cukor

Hlavným vinníkom prekysľovania je už spomínaný cukor, sladké nápoje, maškrty, biela múka, tuky a bielkoviny. Nie všetky druhy potravín však pôsobia rovnako. Jednoduchý cukor, povedzme zo sladkostí, zakysľuje viac než zložené cukry, ktoré nájdeme napríklad v celozrnných potravinách. Okrem toho, celé obilné zrnká nesú so sebou i vitamíny, minerály a enzýmy potrebné na ich spracovanie. Biela múka je v porovnaní s celozrnnou hotová pohroma! Jej kyselinotvorný efekt je obrovský. U tukov a bielkovín závisí od ich množstva. Šťastné nie je ani miešanie jednoduchého cukru so zloženým. Napríklad ovsených vločiek s ovocím, ktoré je zdrojom jednoduchých sacharidov. Každý druh cukru spracúva náš trakt rozdielne. Trávenie jednoduchých sacharidov blokuje trávenie zložitých, čo zvyšuje kyslosť. Tento stav postupne vedie k zápalovému poškodeniu brušnej sliznice až k žalúdočným vredom, upozorňujú odborníci.

15.01.2012 00:00
Vyhľadávanie:
Prihlásenie:
Táto stránka je stránkou nezávislého distribútora. Stránka používa materiály z oficiálnej webovej stránky Coral Club
Powered by: Ultracode CMS